Özellikle Covid-19 sonrasında değişen tüketim alışkanlıklarının yükselen trendi E-Ticaret, alıcı kadar satıcıya da sağladığı kolaylıklarla da ön plana çıkıyor. İlk olarak 1995 yılında gündeme gelen kavram, ticaretin online olarak yapılması olarak tanımlanabilir. Üretilen mal ve hizmetlerin, tanıtım, satış, dağıtım ve ödeme gibi aşamalarının elektronik olarak yapılması e-ticaret olarak nitelendirilebilir.
E- Ticaretin küresel pazardaki yeri her geçen gün artıyor. Online ticaret pastasından en büyük payı sırasıyla Çin, ABD, Japonya, İngiltere, Almanya alıyor. Online ticaret getirileri B2C modelde global ekonomideki durgunluğa rağmen yakaladığı %40 civarındaki ivme ile büyüme trendine devam ediyor. Türkiye’de %42 büyüme payıyla büyüyen global e ticaret pazarındaki rolünü daha da etkin hale getiriyor. Online ticaret akımları, müşteri tüketim alışkanlıklarına paralel olarak şekil değiştiriyor. Millenial kuşak olarak anılan 2000 sonrası doğan neslin tüketim alışkanlıklarında anlık promosyon ve indirimler önemli bir yer tutuyor. Bir önceki nesil olarak anabileceğimiz 90’larda doğan kuşak ise, tüketim alışkanlıklarında müşteri deneyimine daha çok önem veriyor. Satış sırası, sonrası destek bu neslin tüketim kararlarında rol oynuyor.Özellikle Türkiye pazarı için, iki yıl içinde online ticarette büyüme hızının iki katına çıkması bekleniyor. Dijitalleşen dünyadaki köklü değişime uyum sağlayan Türk işletmeciler de bu trende uyum sağlıyor.
İşletme faaliyetlerini elektronik ortama taşımanın ilk adımlarından biri olan e-ticaret sitesi açmak için, tüketici ihtiyaç ve alışkanlıklarını takip ederek, müşteri deneyimini en üst seviyeye taşıyacak tasarımlardan faydalanabilirsiniz.Geçtiğimiz yıl raporları doğrultusunda yapılan alışverişlerin 15'de 1’i online pazar üzerinden gerçekleştiriliyor. E-ticaretin en yaygın olduğu ülkelerden Çin’de ise her 4 alışverişten biri online sistemler üzerinden yapılıyor.
Türkiye’de 1 sene içinde online alışveriş yapanların sayısı 50 milyonu bulurken, erkeklerin %50’si online alışverişi perakende alışverişe tercih ediyor. Kadınlarda ise bu oran %36 dolaylarında seyrediyor.Ekin Bulut Designs Reklam ve Yazılım Ajansımız çalıştığı firmaların ürün skalasını araştırıp tüm satış kanallarını firmaya sunmaktadır. Firmanın istekleri doğrultusunda gerekli satış kanallarına doğru çalışma stratejisi ile ürün girişleri yapılmaktadır. EBD Dijital pazarda markanın ürün fotoğraf ve video çekimi, ürün girişleri, stok girişleri, hedef kitleye yönelik reklam çıkışı ve satıcı sözleşmelerini hazırlamaktadır.